Tornar a actualitat Notícies

Reivindiquem una llei catalana de mecenatge valenta i ambiciosa

21/09/2023

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha acollit  la Jornada “Per a quan la llei catalana de mecenatge? Normatives autonòmiques a debat” organitzada per la Fundació Catalunya Cultura. L’acte, que ha reunit prop d’un centenar d’assistents, ha tingut com a objectiu posar sobre la taula la reivindicació d’una legislació de mecenatge pròpia per a Catalunya i compartir reflexions sobre normatives actuals de diverses comunitats autònomes en matèria de mecenatge.

L’obertura de la jornada ha anat a càrrec d’Enric Crous, president d’Honor de la Fundació, qui ha tingut un sentit record per a Xavier Gramona, qui ens va deixar el passat mes d’agost, i qui ocupava el càrrec de vicepresident de la Fundació i president del Grup de Treball de la Llei de Mecenatge.

La taula rodona titulada “Les lleis autonòmiques de mecenatge” ha comptat amb la participació de María José Tellería, directora general de Cultura de la Diputació Foral de Guipúscoa, qui ha explicat: “Nosaltres vam copiar l’experiència de Navarra, que en aquell moment van ser molt generosos. Ens va servir tot el que van explicar. Ara a Catalunya us toca fer un pas perquè nosaltres puguem avançar amb el que ens pugueu ensenyar”.

En aquesta taula també hi ha intervingut Félix Segura, director de l’Arxiu Reial i General de Navarra i secretari de la Comissió de Mecenatge Cultural de la Direcció General de Cultura del Govern de Navarra. Segura ha destacat que la llei de Navarra va néixer amb incògnites, però el balanç és positiu: “Ha permès aflorar i donar visibilitat a un teixit cultural que no coneixíem, al territori i al patrimoni cultural local” ha destacat.

Gabriel González, director gerent de la Fundación Impulsa Castilla-La Mancha, s’ha adreçat a l’auditori afirmant: “Sigueu valents en la llei catalana per canviar la realitat del mecenatge. Creiem que les lleis estan per fer canvis”.

Aquest primer debat ha estat moderat per Enric Rius, soci director de Rius Consultors, assessor tributari i membre del Grup de Treball de la Llei de Mecenatge de la Fundació.

La Jornada d’avui s’ha centrat també a abordar el repte d’una futura llei catalana de mecenatge en una conversa amb diputats del Parlament de Catalunya moderada per David Camps, responsable d’Innovació social de DKV Seguros i membre del Grup de Treball de la Llei de Mecenatge.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Irene Aragonès Garcia ha destacat: “No s’ha d’apostar per la cultura perquè és bonica sinó perquè la cultura actua com a motor econòmic. El marc de la cultura ha canviat, cal establir mecanismes àgils i moderns per finançar noves formes d’activitat cultural més socials”.

Per la seva banda, Rocío Garcia Pérez, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha remarcat que l’any 2016, el seu grup parlamentari ja instava al Parlament a què el Govern desenvolupés una llei de mecenatge per a Catalunya i en aquest sentit, ha subratllat: “El compromís del PSC hi és”.

El diputat de Junts per Catalunya (JxC), Jordi Munell, ha incidit en el fet que “Catalunya es mereix una llei pròpia i ambiciosa” i ha afegit: “El model de cofinançament entre administració pública i iniciativa privada és el més avançat. Falta educació per entendre que el patrocini, el mecenatge i la filantropia són una manera de retorn social de l’economia a les persones”.

Per part del Partit Popular (PP), hi ha intervingut Daniel Serrano, qui ha afirmat: “Catalunya necessita una llei pròpia. Hi ha un mandat del Parlament de Catalunya i estem a l’espera que el Govern posi fil a l’agulla. Ha de ser una llei senzilla, que escolti les necessitats del sector cultural i que potenciï la creativitat i el talent”.

El punt final a l’acte l’ha posat la directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve, qui ha posat en relleu: “Hem preparat una proposta de llei que posarem a disposició de tots els partits o institucions facilitant tot el treball que hem dut a terme durant gairebé 10 anys a fi de veure aprovada aquesta llei catalana tan necessària”. Esteve ha expressat el desig que “sigui una realitat i no ens haguem de preguntar més per a quan una llei catalana de mecenatge”.