Tornar a actualitat Entrevistes

Pablo González, fundador i president de VOZES: “La menció especial del Premi IMPULSA CULTURA 2022 és un reconeixement a la tasca que fem des de fa 18 anys”

09/02/2023

Un projecte que canvia vides”. Amb aquestes paraules defineix Pablo González el projecte músic-social que va fundar l’any 2004 al barri de Gràcia de Barcelona. VOZES és una fundació que ofereix accés gratuït a estudis musicals de qualitat i que va rebre una menció especial del jurat en el Premi IMPULSA CULTURA 2022 juntament amb Passenger Tales. L’equip de VOZES treballa per a la integració i la cohesió de nens i joves amb risc d’exclusió social dels districtes barcelonins de Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí i Besòs. Entre altres reconeixements, ha rebut la Medalla d’Honor ciutat de Barcelona i el Premi Ciutat de Barcelona 2021 com a projecte educatiu. González porta la batuta d’aquest projecte que, sens dubte, és un clar exemple del poder de transformació social de la cultura.

  • Què ha suposat per a vosaltres participar en el Programa IMPULSA CULTURA de la Fundació? 

Ha estat molt important perquè ens ha fet veure la importància de saber comunicar els nostres èxits i l’impacte com a projecte social. També ens ha fet entendre que la cultura té molt a oferir al sector privat i que podem crear sinergies des d’iguals on nosaltres aportem el valor de la cultura com a eina de canvi social, i l’empresa privada s’uneix a aquest procés de canvi.   

  • En quins àmbits us va ajudar més l’acompanyament del Programa? 

Pel que fa a l’organització interna de l’equip de treball, ens ha ajudat a simplificar les  tasques fent-les més efectives. També ens ha permès descobrir tot un ecosistema de projectes diversos i dedicats a diferents disciplines artístiques, i saber com demanar, com comunicar i com gestionar aliances.  

  • Què ha significat per a VOZES ser menció especial del jurat del Premi  IMPULSA CULTURA 2022? 

És un reconeixement a la tasca que realitza la Fundació VOZES des de fa 18 anys en unes circumstàncies de vegades adverses i amb uns recursos limitats que no ha afectat la continuïtat i sostenibilitat del projecte.  

  • Quins són els principals beneficis d’introduir la cultura com a eina de transformació i integració social? 

Destacaria garantir l’equitat, augmentar la dosi d’humanisme, que tant cal als diferents entorns de la societat, i promoure la participació de la comunitat i entorns creatius. 

  • Com millora la música la qualitat de vida dels integrants de les orquestres de VOZES? 

Els ajuda a augmentar considerablement l’autoestima i a millorar el rendiment escolar. La integració en la societat s’accelera especialment quan aportes valors culturals participant en projectes artístics.  

  • Com creus que es pot potenciar el poder transformador dels projectes culturals? 

Amb més presència als mitjans de comunicació, afinant encara més la manera de comunicar l’impacte de la cultura a la societat, mantenint programacions i activitats contínues, malgrat les dificultats, i involucrant el sector públic i privat en l’organització de les activitats culturals. 

  • Com definiries breument el projecte que vas fundar fa 18 anys? 

VOZES és un projecte obert a tota la societat, amb un concepte alt d’excel·lència musical, que contribueix al desenvolupament integral de l’ésser humà. Es vincula amb la comunitat a través de l’intercanvi, la cooperació i el cultiu de valors transcendentals que incideixen en la transformació del nen, el jove i l’entorn familiar. Es compta amb un recurs humà adreçat a aconseguir una meta comuna, amb mística i entusiasme, formant equips multidisciplinaris altament motivats i identificats amb la Institució. S’utilitza la música com a principal via per a la millora social i intel·lectual, obtenint resultats en els infants i els adolescents més enllà dels musicals (millores en les competències personals, en el rendiment escolar, en la qualitat de l’entorn familiar, etc.). VOZES és un “projecte que canvia vides”. 

  • Quins reptes té VOZES per al futur més immediat? 

En destacaria el manteniment dels projectes que ja existeixen, la creació de l’Orquestra Infantil de l’Eix Besòs de Barcelona i la posada en marxa del centre acadèmic social VOZES.