Tornar a actualitat Notícies

Òscar Dalmau: “Conduir la Gala IMPULSA CULTURA 2022 suposa per a mi un honor i una joia”

19/10/2022

La seva vessant més coneguda és la de presentador de televisió, de ràdio i la d’humorista, però a més, és guionista, escriptor i fa de DJ amb el sobrenom de Phil Musical. També és el responsable de tres reculls de música pop en català dels anys 60, “Pop a la catalana”. El dia 20 d’octubre el veurem al Teatre de Sarrià exercint de mestre de cerimònia de la Gala IMPULSA CULTURA 2022, l’acte de la Fundació en què lliurarem el Premi IMPULSA CULTURA i el Premi EMPRESA CULTURA d’enguany. Quins consells donaria als 10 projectes culturals que presentaran les seves iniciatives a la Gala o què li aporta la cultura són algunes de les qüestions que el comunicador Òscar Dalmau respon amb el seu estil personal en aquesta conversa.

 – Quines de les teves facetes podrem veure a l’escenari del Teatre de Sarrià? 

-Una mica de tot. La meva faceta d’humorista, de locutor de ràdio, d’escriptor, de presentador de televisió, de miop… espero que pugueu veure de mi un conjunt infinit de possibilitats a dalt de l’escenari. 

 – Què suposa per a tu conduir la Gala IMPULSA CULTURA 2022? 

-El fet de conduir aquesta gala suposa per a mi un honor i una joia. 

 – Tu saps el que se sent en estar nominat i en guanyar un guardó, ja que vas rebre juntament amb Òscar Andreu el Premi Ondas al millor programa de ràdio per La Competència, el 2013. Quins consells donaries als membres dels 10 projectes finalistes del Programa IMPULSA CULTURA? 

-El meu consell bàsic és que pugin a l’escenari tranquils, que pensin que se saben tot perquè explicaran projectes en què han estat treballant molts mesos. I sobretot a dalt de l’escenari, bona dicció i projectar bé la veu, que tothom a l’auditori s’assabenti clarament de què tracten els projectes. 

 – També es lliurarà el guardó a una empresa que dona suport al món cultural amb el Premi EMPRESA CULTURA. Tu mateix has pogut conèixer molts mecenes que ja als anys seixanta van fer possible que es produís molta música catalana. Creus que hauria estat el mateix sense aquest suport privat?  

-Rotundament no. Va caldre el suport privat per invertir a fons perdut per tal que es poguessin gravar discos en català als anys seixanta, i no només discos, sinó també iniciatives com Edicions 62 per editar llibres, múltiples col·leccions en català; també va requerir socis capitalistes, de mecenes, de burgesia que hi va posar calés. 

 – Imagina que estàs fent un guió per a una sèrie. Si la cultura fos un dels personatges, quines característiques hauria de tenir per ser-ne la protagonista?  

-La cultura, igual que Catalunya (com diu l’himne) hauria de ser rica i plena. 

 – Per què creus que valorem poc la cultura?  

-Crec que moltes vegades es valora poc perquè la cultura no és ben bé productiva. El que fabrica el món de la cultura són sensacions, sentiments, estats d’ànim… i això, com és poc material, en una societat tan materialista com en què vivim, per això es valora poc la cultura. 

– Què t’aporta la cultura a tu? 

-M’aporta moltes coses: plaer, coneixement, entreteniment i un llarg etcètera.