Tornar a actualitat Entrevistes

Nuria Prieto, directora de Passenger Tales: “El Programa IMPULSA CULTURA ens ha permès teixir noves col·laboracions que han fet créixer el projecte de manera exponencial”

08/03/2023

Les càmeres del projecte Passenger Tales capturen i donen visibilitat a fragments de memòria, d’identitat, d’experiències i d’introspecció vital de testimonis que pateixen risc d’exclusió social per tal de “reconstruir una narració visual pròpia”, segons explica Nuria Prieto, creadora i directora d’aquesta iniciativa de fotografia participativa. Passenger Tales va rebre una menció especial del Premi IMPULSA CULTURA 2022 i recentment ha posat en marxa la seva tercera edició amb 25 tallers de creació fotogràfica amb dones migrants i víctimes de violència de gènere. El poder transformador de la fotografia es reflecteix en aquest projecte que posa el focus en “fomentar la inclusió social i democratitzar la cultura” alhora que apropa l’art fotogràfic a persones que no en són professionals. 

Per a qui no conegui Passenger Tales, explica’ns com va néixer.  

Neix d’uns estudis superiors a la Universitat de Barcelona, dins el marc del Màster de Mediació Artística: Art per a la transformació social. Com tots els projectes, neixen d’una idea inicial i una motivació personal, que en el meu cas, va acabar convertint-se en una realitat. En les dues edicions anteriors es va treballar amb el col·lectiu de persones migrants i sol·licitants d’asil per LGTBIQ+. I aquest any estem desenvolupant la tercera edició, amb el col·lectiu de dones migrants i dones víctimes de violència de gènere. 

I com definiries breument el projecte?  

Passenger Tales és un projecte de mediació i creació artística que utilitza la fotografia participativa amb l’objectiu de fomentar una transformació. A través de l’assaig fotogràfic les participants recuperen emocions i fragments de la seva història personal, reconstruint una narració visual pròpia, se’ls permet representar de manera simbòlica, fent servir la imatge com a metàfora de les seves pròpies vivències.  

Què ha significat per a Passenger Tales ser menció especial del jurat del Premi IMPULSA CULTURA 2022? 

Ha significat un gran reconeixement al projecte i als seus participants, s’ha valorat l’impacte social i cultural de Passenger Tales, on mitjançant una eina artística com és la fotografia, potenciem solucions a problemes socials. Amb aquesta menció queda demostrada la necessitat de continuar expandint el projecte i continuar treballant per democratitzar la cultura i l’art. 

Quin balanç fas de la participació en el Programa IMPULSA CULTURA de la Fundació? 

Ha estat una gran oportunitat per seguir en el desenvolupament del projecte, formant-nos en totes les fases de Programa, i ens ha permès revisar i millorar aspectes del projecte. També ens ha permès teixir noves col·laboracions que han fet créixer el projecte de manera exponencial.

En quins àmbits us ha ajudat més l’acompanyament del Programa? 

L’acompanyament de tot el Programa ha reforçat i millorat aspectes com ara la viabilitat i el finançament i, a més, ens ha obert noves línies de col·laboració amb fundacions i residències artístiques.  

En aquests moments esteu rebent mentories personalitzades en el marc de la 4a fase del Programa. Què us estan aportant aquestes formacions?  

Les mentories estan sent un gran suport al projecte. Des de KPMG ens estan donant una visió més àmplia, obrint noves línies de col·laboració i finançament en l’àmbit privat, oferint-nos diferents estratègies de viabilitat. Pel que fa a les mentories d’Isa Custodio, ens estan ajudant a fixar els nostres objectius i a analitzar els nostres indicadors d’impacte per a una avaluació excel·lent, tant del procés com dels resultats, i de quina manera podem visibilitzar l’impacte social del projecte. 

Quins són els principals beneficis d’introduir la fotografia com a eina de transformació social? 

La fotografia actua com a mediadora i com a eina de creació metafòrica que permet navegar per les experiències i els moments vitals de cada participant, i a més d’apropar l’art contemporani al no-professional i en risc d’exclusió, fomenta la inclusió i la democratització de la cultura. Amb això donem solucions a problemes socials per tal de fomentar una societat millor, més inclusiva i més alliberadora. 

Com creus que es pot potenciar el valor transformador dels projectes culturals? 

Establint una bona educació artística i cultural des dels àmbits de l’educació i entenent-la com un procés pedagògic sostenible. A més, fomentant la cultura des d’una vessant pública i privada per a una millor viabilitat en el temps. L’art i la cultura s’han de pensar com una eina de totes i per a totes. 

Quins reptes té Passenger Tales per al futur més immediat? 

Els reptes són diversos. A curt termini, estem treballant en què les obres de les participants puguin tenir cabuda en centres de fotografia contemporània de renom, per resignificar-ne el valor artístic. A més, estem en el procés de creació d’un foto-llibre amb les dues darreres edicions. I volem que les exposicions fotogràfiques continuïn vives, no només dins de territori, sinó també en l’àmbit internacional.