Tornar a actualitat Entrevistes

Marcel Marata, director del Festival Itinera Parlem: “Participar en el Programa IMPULSA CULTURA ha estat una empenta molt important per a nosaltres. Tot el que n’hem après ho hem aplicat”

09/06/2022

Itinera va ser el projecte guanyador del Premi IMPULSA CULTURA 2021


La fusió del concepte de territori i música va ser la llavor que va obrir el camí del Festival Itinera Parlem, el projecte guanyador del Premi IMPULSA CULTURA 2021; una iniciativa nascuda durant la pandèmia que ha captivat el públic amb una programació de música de petit format a micropobles d’arreu de Catalunya. La segona edició d’aquest cicle musical oferirà aquest any més de 120 concerts d’estils diversos com el jazz, el blues, el gòspel o el soul. Quins són els factors de la bona acceptació del projecte, què ha suposat per a Itinera la participació en el Programa IMPULSA CULTURA 2021 o per què el sector empresarial hauria de donar suport al món cultural, són alguns dels temes sobre els quals reflexiona en aquesta conversa Marcel Marata, creador i director de l’acció cultural. Quan li preguntem per la bona acollida del festival, sosté amb total convenciment: “Una de les claus del seu èxit és que és un projecte que transmet felicitat”.

 -Com valores la participació d’Itinera en el Programa IMPULSA CULTURA (PIC) de la Fundació?

-De manera molt positiva. Vam tenir la sort de conèixer la Fundació a l’inici del projecte i això ens va facilitar poder aplicar tots els coneixements adquirits amb molt bons resultats. El PIC ha suposat una empenta molt important per a nosaltres. Tot el que n’hem après ho hem aplicat. Ens ha aportat ordre, tranquil·litat, equilibri, capacitat de diversificació, aconseguir partners i simplificació per afrontar el futur.

-Actualment esteu immersos en la quarta fase del PIC, que consisteix en mentories a mida a càrrec de professionals de l’empresa KPMG. En què us ha ajudat?

-En consolidar les línies de creixement i en la professionalització de les diferents àrees. El consultor que ens ha fet les mentories ens ha donat una visió molt estratègica i d’expansió, i ens ha aclarit un seguit de properes passes per dur a terme. Per exemple, des de KPMG creuen que és un projecte que es pot desenvolupar també a Madrid. Amb aquesta quarta fase hem fet un salt qualitatiu, ens ha aportat sobretot una perspectiva a mitjà i llarg termini perquè als projectes culturals, el dia a dia ens absorbeix, i ells ens han donat una visió diferent.

-Segons la teva experiència, com definiries el PIC?

-Com una agradable sorpresa, que hauria d’animar els projectes culturals a ser-hi, a aprendre i a perdre la por a compartir.

-Quina repercussió va tenir per al festival guanyar el Premi IMPULSA CULTURA 2021?

-Sempre dic que va ser la cirereta del pastís, la repercussió va ser espectacular. Vam tenir molt ressò a tots els micropobles per poder estar a l’aparador mediàtic i urbà. Personalment, el premi va suposar una gran satisfacció sobretot per tota la gent que s’ha sumat al projecte com músics, partners, amics, mitjans de comunicació, etc.

-Explica’ns breument quin va ser l’origen del Festival Itinera Parlem.

-Neix en ple confinament arran de la COVID-19 en presentar un projecte cultural innovador per als micropobles de tot Catalunya a través de la seva associació. Apostem per un festival de músiques no habitual i que siguin reivindicatives com el jazz, el blues o el gòspel perquè ens ajudin a reivindicar la situació dels micropobles. D’aquesta manera, va néixer la iniciativa, el primer festival de música que se celebra a totes les vegueries de Catalunya per generar igualtat d’oportunitats.

– Com ha evolucionat des que vau accedir al Programa?

-Molt positivament. Hem passat d’un projecte embrionari a un projecte que es replicarà a altres territoris de fora de Catalunya. Ha estat una evolució trepidant en el sentit positiu. La idea inicial del projecte era arribar a uns quaranta pobles i l’any passat vam arribar a fer cent concerts. Tanmateix, el creixement de la segona edició és del 50% respecte a l’any passat.

-Quins eren els principals dubtes que teníeu quan vau iniciar el projecte?

-Com s’acceptarien als micropobles els estils musicals en els quals ens centrem i també com es desenvoluparia la gestió logística del projecte. El fet de participar en el PIC ens ha aportat estabilitat a l’hora d’enfocar l’aspecte econòmic i empresarial.

Quines consideres que han estat les claus de l’èxit d’Itinera?

-Crec que una de les claus és haver posat en el centre del projecte el concepte de felicitat, unit al concepte de pertinença. És un projecte que transmet felicitat, la gent que hi participa, tot l’entorn del projecte s’ho passa bé. Penso que la suma de música i territori és un dels factors de l’exit.

-Quines són les principals línies de futur d’Itinera?

-La primera, consolidar-se a Catalunya. També volem ampliar-lo a altres àmbits culturals, aquest any igual fem una prova amb màgia. A partir de la tardor posarem en marxa Itinera a la Comunitat Valenciana, a les Illes Balears i possiblement a Occitània. També estem creant uns paquets culturals Itinera amb el Club Tr3sC.

 -Quines empreses s’han sumat al projecte?

-Tenim quatre mecenes: Parlem, Mussap, Damm i Moventia, a més comptem amb setze entitats que formen part dels Amics del Festival. D’altra banda, estem en contacte amb quasi totes les institucions per signar convenis de col·laboració.

-Quin consell donaries a iniciatives culturals que ja estan en marxa i volen consolidar-se?

-Tenir una mirada oberta i sobretot pensar des de la perspectiva de futur, no a curt termini. També valorar la competència com a un possible col·laborador.

-Per què creus que és important que les empreses donin suport a la cultura?

-La cultura aporta coneixement, felicitat i moments emotius; aporta un enriquiment personal. Crec que les empreses haurien de destinar part del seu pressupost a les activitats culturals de qualsevol mena, el fet que les empreses donin suport a la cultura és una qüestió vital a la societat actual.


El jazz com a passió vital

Es defineix com una persona amb inquietuds culturals i com un apassionat del jazz clàssic, que considera “una de les parts més vitals d’enriquiment personal”. Amb vint anys, l’impulsor i director del Festival Itinera Parlem, va enamorar-se d’aquest gènere musical després d’escoltar al Palau de Música una de les grans dames del jazz, la Sarah Vaughan, i a partir de llavors, va començar a assistir a festivals jazzístics per tot el món. Més tard, ja arribat a la quarantena, va viure un altre punt d’inflexió lligat a l’afició que li fascina: “Devia tenir uns quaranta-cinc anys i després de veure grans concerts de músics mítics, amb uns amics de tota la vida vam decidir començar a tocar des de zero, i vam formar un grup sense tenir ni idea de música. Ara toco en un quartet de jazz, soc contrabaix, piano, bateria i saxo”, rememora i explica amb detall. “Els altres músics del grup tenen un cert nivell, jo soc el més dolent, però m’ho passo molt bé!”, confessa somrient. La formació musical porta per nom “JazzTast” i ofereix una desena d’actuacions a l’any. I com no podia ser d’una altra manera, també actua als concerts d’Itinera. En aquestes ocasions, el músic i el director de l’esdeveniment coincideixen tocant a l’escenari.