Carregant Esdeveniments
dijous
14.04.2016

Gratuït

13h a 15h
Ateneu Barcelonés
Carrer Canuda nº6
Barcelona, Espanya
+ Mapa de Google
ESPAI EN BLANC.
Categoria:
Reflexions sobre l’impacte del mecenatge cultural: El model francès, un exemple a seguir?

En aquest acte de suport i compromís amb el mecenatge per part de la societat civil, el sector cultural i el sector empresarial es presentà l’experiència francesa d’impuls a la iniciativa Mission du Mécénat llançada pel govern francès en el marc de l’aprovació de la llei de mecenatge a França. Comptà amb la participació de Robert Fohr, director de la Mission du Mécénat, Ministère de Culture. Govern de França.

Intervenció de Robert Fohr, crònica:

El passat dijous, 14 d’abril, l’Ateneu Barcelonès, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i la Fundació Catalunya Cultura van organitzar un acte a favor del mecenatge, on va intervenir el cap de la Missió de Mecenatge del Ministeri de Cultura i Comunicació del Govern de França, Robert Fohr.

Poques societats donen tanta importància a la cultura com a França i és per això que la presència de Fohr va resultar imprescindible. Molt orgullós de la llei de mecenatge francesa, aprovada el 2003 i que va millorar substancialment els incentius fiscals. Ha contribuït a la millora del sector cultural. Les xifres parlen per si soles: “Abans del 2003 hi havia menys de 2000 empreses que feien mecenatge. Avui sabem amb certesa que n’hi ha 40000 que fan servir aquesta legislació, per tant vol dir que pel que fa a les empreses, hem multiplicat per vint-i-dos l’impacte. L’import és de 150 milions d’euros declarats per part de les empreses el 2004 i actualment és de 1200 milions d’euros”.

Va ressaltar l’impacte positiu que ha tingut el nou model de mecenatge i no només a les empreses, ja que la cultura és una contribució al dinamisme del país. La cultura no depèn només de les institucions sinó que el compromís global de la societat amb la cultura és irrenunciable.

L’escenari cultural no només es basa en els avantatges fiscals, actualment les coses funcionen d’una manera diferent. Fohr remarca que no es dóna suport a un projecte per les facilitats fiscals, sinó que és perquè el projecte interessa personalment. És el projecte el que millora la imatge de l’empresa, la reputació si hi participa en el mecenatge i també i molt important, la vida interna. El més important són els vincles, la comunicació entre els gestors, la relació que s’estableix entre el mecenes. No hem d’oblidar que el mecenatge és un tema que té a veure, també, amb la gestió interna de l’empresa perquè es fa un bé social, s’inicia una xarxa social que implica a tothom.

Un altre tema important i relacionat amb la llei de mecenatge francesa és la importància que tenen les fundacions. França anava molt enrere en l’àmbit de les fundacions i ara, això ha canviat: “El 2015, hi ha una mica més de 2200 fundacions de les quals, 700 es van crear a partir del 2008”. Això està lligat als avantatges fiscals alhora de la creació de la fundació i de la seva dotació. Fohr remarca que el futur està en les fundacions en gran part, ja que es poden crear de manera simple i es poden obtenir grans beneficis.

Totes aquestes facilitats fiscals han contribuït també a un canvi de mentalitat de la societat francesa. No només parlem d’empreses grans, sinó que les empreses mitjanes i petites, també en formen part. Aquest mecenatge sovint inclou un aspecte col·lectiu. Això és gràcies al resultat d’una iniciativa que va començar el 2003 des del Ministeri de Cultura i que consistia a buscar socis amb l’objectiu de crear xarxes d’influència per fomentar aquest mecenatge cultural i el desenvolupament del mecenatge col·lectiu.

En el paper de la cultura, cada persona és important. Des de fa uns anys els particulars tornen a ser importants. No es pot obviar l’impacte de la crisi financera que ha afectat de manera directa a França. Però des de fa uns quants anys hi ha tendència de fer donacions particulars a la conservació del patrimoni. Això demostra el compromís social francès que s’ha iniciat gràcies a la llei de mecenatge.

Fohr parla de mecenatge popular, de finançament participatiu, del relleu generacional de la generositat: “Jo ho qualificaria així, la generositat dels joves, les persones que fan donacions tenen entre 25 i 49 anys. Són més joves que els donants de les fundacions tradicionals i aquesta generació passa per internet, per les xarxes socials, pels fenòmens virals i és una cosa de la qual n’hem de ser conscients i tenir-ho en compte”.

Són sense dubte noves maneres de comprometre’s amb la cultura, un escenari en el qual tots en formem part.

Blanca de Paco

Detalls

Data:
14.04.2016
Hora:
13:00 a 15:00
Cost:
Gratuït
Tipus d'esdeveniment
Esdeveniment Category:

Recinte

Ateneu Barcelonés
Carrer Canuda nº6
Barcelona, Espanya
+ Mapa de Google

Organitzadors

Fundació Catalunya Cultura
CoNCA
Ateneu Barcelonès
CECOT
President
antoni-abad
Mahala Comunicació i Relacions Públiques
Directora
Mahala Alzamora
Lluch Essence
Directora executiva/CEO
Sofia Lluch
Matholding
Conseller Delegat
Pau RelatPIMEC
Gerent Àrea Institucional | Direcció Fundació PIMEC
Lluis-Viguera
ZURICH
Beatriz Valentí
Roca Junyent
President
Miquel Roca
GRUPO INDUKERN
President
Jose Luís Diaz-VarelaFundació Vila Casas
President
Antoni-Vila-Casas
EUROFRAGANCE
President
Santiago Sabatés
FUNDACIÓ GÜELL
President
Eusebio GüellFundació Sorigué
Directora RSC
Míriam Porres
Fundació Bancària 'la Caixa'
Directora de Fomento de Mecenazgo | Área Cultura
Mercedes Basso
Fundación Abertis
Responsable a Fundación Abertis
Georgina Flamme
Fundació de Música Ferrer-Salat
President
Sergi Ferrer Salat
Llet Nostra
Director General
Gabriel de Mariscal
Fundació Bancària 'la Caixa'
Jaume Giró
Abertis
President
Salvador Alemany
Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA
Vocal
Christian Terribas
Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA
Directora
Belén Latorre
Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA
President
Jaume Ribera
Crowdfunding

El crowdfunding / microfinançament és la cooperació col·lectiva duta a terme per persones que lideren projectes culturals que necessiten obtenir diners o d’altres recursos a través de plataformes de crowdfunding existents a internet.


Retorn
A canvi de les aportacions econòmiques hi ha un retorn que normalment és de prevenda o recompensa.
Fiscalitat
El promotor haurà de liquidar l'IVA.
Aliats

Micromecenatge

És una suma de petites donacions. El donant no rep res material a canvi, només la satisfacció de donar suport a un projecte del seu interès.


Retorn
Compromís amb un projecte.
Fiscalitat
Si el promotor està classificat d'"organització d'interès general" el donant pot acollir-se a una desgravació fiscal i el promotor està lliure d'impostos.
Aliats

Microprèstecs

Grups de petits prestadors: “crowdlending” fan préstecs a projectes existents i amb ingressos regulars a canvi de:

retornar el capital amb interessos i amb un calendari de terminis i quotes pactades.


Retorn
Del capital amb interessos i amb un calendari de terminis i quotes pactades.
Fiscalitat
Es tributaran els interessos com despeses deduïbles a l'IRPF o com a despeses en l'Impost de Societats.
Aliats

Préstecs participatius Cultura

Préstecs participatius aportats per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a través de l’ICF per facilitar l’activitat i donar suport financer als emprenedors culturals digitals en les fases inicials dels seus projectes.

 

Aliats

Mecenatge

Suport donat a títol gratuït a una persona, a una entitat o a una acció d’interès general. El contracte que té per objecte l’aportació de diners, de materials, de recursos humans a títol gratuït, és un contracte de mecenatge i el suport objecte del contracte és una donació. No tots els projectes tenen la capacitat jurídica per rebre donacions


Retorn
Voluntat de retornar a la societat part del que et dóna. Compromís amb un projecte. Satisfacció personal.
Fiscalitat
Beneficis fiscals pels donants i excepció pels promotors.
Aliats

Patrocini

Suport a projectes culturals amb la intenció de rebre’n un benefici: entrades, visibilitat, etc. El contracte que té per objecte l’aportació de diners, de materials, de recursos humans… amb l’objectiu de rebre una prestació a canvi, és un contracte de patrocini. Aquesta operació és assimilable a una prestació de servei. Tots els projectes poden concloure un contracte de patrocini.


Retorn
Pactat entre les parts.
Fiscalitat
El promotor haurà de liquidar l'IVA.
Aliats

Co-inversió

Dues o més persones uneixen esforços per dur a terme un projecte de manera conjunta: obtenir recursos financers; dotar-se de tecnologia; reduir deute; créixer; aprofitar oportunitats; disminuir riscos; corregir febleses; reforçar fortaleses i millorar la competitivitat.


Retorn
Pactat entre les parts.
Fiscalitat
Impost sobre transmissions i actes jurídics documentats.
Aliats

Business Angels

Inversors particulars que aporten diners propis i que aposten per una idea (start-up) perquè creuen en ella i en el seu potencial de futur. Els Business Angels amb la seva participació ajuden al seu creixement doncs la majoria, a més d’una aportació econòmica, posa a disposició del projecte la seva experiència i els seus coneixements empresarials.


Retorn
Pactat entre les parts
Fiscalitat
Impost sobre transmissions i actes jurídics documentats
Aliats

Equity Investors

Modalitat de microfinançament on grups formats per nombrosos inversos faciliten diners a canvi de participacions de les empreses. És una opció pels qui tenen dificultat en obtenir suport bancari i estan en disposició de permetre l’entrada no tan sols de capital sinó d’accionariat en el seu projecte.


Retorn
Accions
Fiscalitat
Impost sobre transmissions i actes jurídics documentats.
Aliats

L'Empresa Continua

Per evitar que desaparegui una empresa ja existent “l’empresa continua” és un model empresarial, una sortida promoguda per: Ara_coop entitat que dóna suport en el procés de creació d’una empresa cooperativa.


Retorn
Accions
Fiscalitat
Impost sobre transmissions i actes jurídics documentats.
Aliats

Reempresa Cultura

Facilitar el traspàs de negocis per assegurar-ne la continuïtat. REEMPRESA CULTURA és una iniciativa liderada per la Cecot i la Fundació Catalunya Cultura.


Retorn
La continuïtat de l'empresa
Fiscalitat
El donant: haurà de liquidar IVA i IRPF
Aliats

Emprenedoria

Vols engegar el teu projecte?

Aliats

Grup Damm
Adjunt a la Presidència
Enric Crous Millet
Fluidra
Conseller delegat
Eloi Planes Corts
Acta Diurna
Fundador i Administrador Solidari
Ferran Rodés Vilà
Moventia
President
Miquel MartíMoventia
Responable de Comunicació
Sílvia Martí
Fundació Banc Sabadell
President - Director
Miquel Molins Nubiola
Fundación Carmen y Luis Bassat
President
Lluís Bassat Coen
Grupo Planeta
Vicepresident
Josep Creuheras MargenatConsell General de Cambres
Director Gerent
Narcís Bosch
Hewlett Packard
Vicepresident i Director general
Ramon Pastor MartínezDepartament de Cultura
Conseller de Cultura
Ferran Mascarell Canalda
Conca
President
Carles Duarte Montserrat
Gramona
Vicepresident
Xavier Gramona Sandé
Institut Català de Finances
Director
Josep Ramon Sanromà Celma

Secretària
Roser Ràfols Vives
Fundació Catalunya Cultura
Gemma Sendra
Acta Diurna
Conseller delegat Diari Ara
Salvador Garcia Ruiz
Fluidra
Head of Communications
Bea Strebl
Fundació Banc Sabadell
Directora Adjunta
Sònia Mulero Monroy
Fundación Carmen y Luis Bassat
Directora de Bassat Partners
Yolanda Bassat
Grup Damm
Director de Comunicació i Relacions Externes
Fede Segarra Gurria
Grupo Planeta
Director de Comunicació
Patrici Tixis
Hewlett Packard
Communications Manager
Eva Blanco
Departament de Cultura
Secretària general
Pilar Pifarré Matas
Conca
Membre i Secretària del Plenari
Mercè Gisbert Cervera
Institut Català de Finances
Director de Comunicació i Relacions Institucionals
Xavier Gispert i Vinyals
Secretari
Joaquim Badia
Cecot
President
Antoni Abad
Cecot
Secretari General
David Garrofe
Fundació Sorigué
Presidenta
Ana Vallès
WordPress Lightbox Plugin